Oude materialen hergebruikt

 

Originele structuren en ecologische materialen dat zijn twee belangrijke pijlers bij de restauratie van een koetshuis in Zoelen. Interieurarchitect Cornelie Bierens de Haan werkt samen met meerdere specialisten waardoor het koetshuis uit 1830 en de aangrenzende moestuin aan de Linge, voor komende generaties behouden worden.

 

Koetshuis en moestuin behoren beide tot historische buitenplaats in Zoelen. De opdrachtgever wil de originele structuren en kapconstructie van het koetshuis zichtbaar laten en zoveel mogelijk gebruik maken van ecologische materialen. Alle wanden, met uitzondering van de sanitaire ruimten, worden daarom geleemd. De buitenmuren worden geïsoleerd met 10 centimeter dikke houtwolplaten en voorzien van wandverwarming. Bij de entree wordt een vide gecreëerd waardoor de originele kapconstructie goed zichtbaar is. Hierin wordt een stalen open trap geplaatst, een ontwerp van de interieurarchitect.

 

Tegelkachel

Eetkamer en keuken vormen de as van het gebouw, dat vroeger onderdak bood aan de koets en later aan de tractors. Hier wordt gekozen voor Belgische fabriekstegels met wanden van rauw afwerkt leem. Vanwege de gekozen combinatie van oud en nieuw, worden de oude vuren vloerdelen hergebruikt voor wanden en deuren op de verdieping. Ook in de verdere inrichting is veel oud materiaal hergebruikt. Opvallend detail in het interieur is een gerestaureerde Zwitserse tegelkachel, een passie van de opdrachtgever.

Badkamer- en keuken krijgen een strakke en functionele afwerking. En de stoffering is geheel nieuw en geeft door de structuur- en kleur keuze een ingetogen en warme uitstraling.

 

Project: restauratie koetshuis

Locatie: Zoelen, gemeente Buren

Oppervlakte: huis 145m2, aanbouw: 27m2

Oplevering: mei 2012

Interieurarchitect: Cornelie Bierens de Haan

website: www.bierensdehaan.nl

 

Gerarda van Helden

Meubelmaker

 “Het koetshuisproject heeft indruk gemaakt op mij en dat komt vooral door de goede samenwerking met de interieurarchitect. We kwamen samen tot details en oplossingen. En ik werd vrijgelaten zelf invulling te geven aan de verhoudingen en maatvoering. Bovendien delen we een voorliefde voor het gebruik van natuurlijke materialen.”

entree
entree
eetkamer en keuken
eetkamer en keuken
zitkamer
zitkamer
werkkamer
werkkamer
terras
terras
trap in entree
trap in entree
badkamer in uitbouw
badkamer in uitbouw
slaapkamer boven
slaapkamer boven
slaapkamer beneden
slaapkamer beneden