Angst en onzekerheid

 

 

 

Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Zenuwen voor een examen, zorgen over de uitslag van een medisch onderzoek, schrikken van een auto die je bijna van de fiets rijdt. Situaties die iedereen kent uit het dagelijks leven.

Angst kan ook meer zijn en kan verlammend werken. Het is belangrijk te onderzoeken waar de angst zit en waar het vandaan komt. Hoe het zich manifesteert en welke effecten het heeft op het dagelijks leven.

 

Bijvoorbeeld in situaltie van rouwverwerking. Hoe komt het dat sommige mensen sterker en andere mensen juist verzwakt uit een crisis tevoorschijn komen, terwijl het om dezelfde beroerde ervaring lijkt te gaan, zoals bijvoorbeeld het overleven van een dierbare of een ziekte als kanker. Als coördinator in een inloophuis voor kankerpatiënten ervaar ik dit regelmatig. In zijn boek Persoons dynamica schrijft Jan Remmerswaal dat dit volgens hem komt dat sommige mensen lukt om de overgang van lot naar keuze te maken. Deze transitie neemt tijd, moet niet te snel plaats vinden en kent ook verschillende stadia. 

Lees meer hierover.