Stress en burn-out; waar gaat het nu écht over?

Algemeen:

"Bij alle vormen van disfunctionele stress en burn-out gaat het over het vastlopen van een aangeleerd overlevingsmechanisme, ontstaan in iemands persoonlijke geschiedenis. Waardoor iemand de connectie is kwijtgeraakt met zijn of haar eigen oorsprong en het bijbehorende natuurlijke gedrag.’

‘Veel begeleidings- en behandelmethoden zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk weer ‘goed’ gaat met iemand zodat hij weer aan het werk kan. Als iemand bijvoorbeeld een conflict met zijn baas heeft, kun je het hebben over die baas. Waarom het zo’n nare man is. Maar het levert meer op om erachter te komen waarom het gedrag van deze man je zo raakt. Je slaat dan twee vliegen in één klap; je hebt de kern te pakken en je kunt er ook echt wat aan gaan doen" *.

 

Specifiek:

Corona heeft onze manier van werken in veel gevallen drastisch laten veranderen. Waar werken op kantoor in veel bedrijven voorop stond, vroeg de lockdown om een grote omslag. Bijna iedereen moest thuis aan het werk. Daarnaast kwamen er bij werknemers met kinderen in het gezin vaak de taak van lesgeven en/of de opvang van hun jonge kinderen bij.  

Inmiddels is de situatie wel wat veranderd, maar nog veel bedrijven houden de richtlijn aan om zoveel mogelijk thuis te werken. Thuiswerkplekken worden ingericht en het ritje naar kantoor per fiets, trein of auto, tijd waarin je van 'pet' kan wisselen, wordt tot een minimum beperkt. 

 

Hoe hou je als werknemer maar ook als werkgever toch binding met het bedrijf en je collega's? Maar ook hoe houd je als werkgever zicht op de mentale conditie van je werknemers?

Werkwijze:

In het eerste gesprek verkennen we je huidige situatie; gezins-, werk- en sociale-leven. Van daaruit ontdekken we de hulpvraag, dit is meestal de vraag onder de vraag. Vervolgens maken we een stappenplan die je uiteindelijk in fases weer energie en veerkracht zullen geven. Gedurende dit traject ben jij aan het stuur en hebt de regie.

Unknown_edited.jpg
Afbeelding1_edited.jpg